Bio

Ville Ojanen on syntynyt vuonna 1972 Kaustisella.

 

Ojanen aloitti viulunsoiton opinnot 1979 Juha Kankaan johdolla ja jatkoi niitä myöhemmin Mauno Järvelän oppilaana. Ojanen kirjoitti ylioppilaaksi 1991 Kaustisen Musiikkilukiosta, jonka jälkeen hän valmistui filosofian maisteriksi Jyväskylän Yliopiston musiikkikasvatukselta. 

 

Ojanen on toiminut muusikkona ja säveltäjänä modernin kansanmusiikin parissa jo pari vuosikymmentä soitaen mm. Troka ja Folkkarit-yhtyeissä. Vuodesta 2004 alkaen Ojanen on tehnyt myös soolouraa yhdistellen muita musiikin genrejä kansanmusiikkiin. Hän on julkaissut 5 soololevyä, joista debyyttialbumi Rautavaara oli 2005 vuonna Teosto-palkinto ehdokkaana. Ojasen sävellyksiä ja musisointia on kuultu yli sadalla levyllä ja hän on kiertänyt muusikkona esiintymismatkoilla yli 20 maassa. 

 

Ojasen tärkeimpinä sävellyksellisinä teoksina soololevyjen lisäksi voidaan pitää seuraavia: Henrik-kansanmusikaali 1997, Pellervo-seuran 100-vuotisjuhlan tilausteos Syränmaa 1999, Keinulauta 2008 Helsingin Kaupunginteatteriin, Tämän Kosken Lapset-dokumentti 2012, Kaipuun Karuselli 2012 Jyväskylän Kaupunginteatteriin ja Konsertto trumpetille ja kansanmusiikkiorkesterille 2014. Janne ja Aino 2016. Näiden lisäksi musiikkia on syntynyt useisiin tanssiteoksiin, näytelmiin ja tv-sarjoihin. Kameleontti levy oli IMA:n instrumentaalimusiikin sarjassa ehdolla vuoden levyksi 2016 ja OFO:n debyyttialbumi oli 2017 Etno-Emma ehdokkaana. Ojanen toimi OFO:n levyllä tuottajana, kapellimestarina ja säveltäjänä.

2017 Marraskuussa kantaesitettiin Keskellä palaa rurja Jyväskylän paviljongissa. Teos on sinfoninen sarja orkesterille kansanmusiikkiyhtyeelle, naisäänelle ja trumpetille, ja se on Jyväskylä Sinfonian tilausteos. Uusin soololevy V oli 2021 Etno-Emma ehdokkaana.  Marraskuussa 2021 Joensuun kaupunginorkesteri kantaesitti Ojasen teoksen European Folk Sketches sinfoniaorkesterille, harmonikalle ja viululle.

 

 

 

 

Ville Ojanen is a crossover violinist/composer originally from Kaustinen 1972. 

 

Ville mixes the folk tradition and contemporary musical influences to create new sounds and ideas. His music is a journey to ethnic and orchestral crossover world music with skandinavian influenses. His first album Rautavaara was a Teosto-award (for creative composed art) nominee 2005. 

 

Ville has done lot of music to theatres and dance perfomances. 1997 he did folk musical Henrik to Kaustinen Folk music festival,  Keinulauta 2008 to Helsinki City Theatre, and Kaipuun karuselli 2012 to Jyväskylä City Theatre. Conserto for Trumpet and Folk Music Orchestra 2014 was performed in Kokkola by OFO and Kalevi Louhivuori. Kameleontti album was 2016 IMA nominee in instrumental music. November 2017 was premier for Keskellä palaa rurja. It is symphonic suite for orchestra, etnoband, female voice and trumpet. Composition was ordered by Jyväskylä Sinfonia.

 

Ville Ojanen has previously played in bands such as Troka and Folkkarit, and he has performed several times in European and American festivals.

 

 

Nuotteja saatavana Music Finland Coresta.

core.musicfinland.fi/composers/ville-ojanen